Дослідження елементного складу сталей методом мас-спектрометрії - Саввон, Станіслав Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження методом масспектрометрії елементного складу сталей, які мають широке практичне використання в промисловості. Встановлено деякі відхилення складу зразків сталей, що досліджувались від стандартного. Об'єктом дослідження є сталі 09Х14Н19В2БР (ЭИ695Р), 20Х13Л, 15ХСНД та 12Х17. Мета роботи - дослідити елементний склад сталей, які використовуються на машинобудівному підприємстві, визначити відхилення складу сталей, що досліджувались від ГОСТів та ДСТУ. Методи дослідження - аналіз елементного складу зразків сталей за допомогою масспектрометрії. Рекомендовано враховувати на виробництві результати визначеного елементного складу зразків сталей, що досліджувались.
Keywords: елементний склад, мас-спектрометрія, сталі 09Х14Н19В2БР (ЭИ695Р), 20Х13Л, 15ХСНД, 12Х17