Аналіз коефіцієнтів безпеки дорожнього руху для аварійних ділянок доріг - Кочелягін, Руслан Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета дослідження – вибір ефективного методу визначення коефіцієнтів безпеки дорожнього руху для аварійних ділянок. Об’єкт дослідження – дорожній рух на дорогах. Предмет дослідження – методи дослідження аварійних ділянок доріг. Методи дослідження – натурні спостереження, аналіз показників безпеки дорожнього руху, експрес-метод визначення підсумкового коефіцієнту аварійності. У роботі наведено аналіз коефіцієнтів безпеки для камеральних та польових досліджень аварійності на небезпечних ділянках. Проведено як теоретичні, так і експериментальні дослідження визначення підсумкового коефіцієнту аварійності на дорозі Одеса – Мелітополь (М-14). Підсумковий коефіцієнт аварійності досліджено за галузевим стандартом України М218-034500077-652 та за удосконаленою експрес-методикою, наведено результати порівняльного аналізу. Визначено відносний коефіцієнт аварійності для прогнозування кількості ДТП на аварійних ділянках. Доведено, що відомий метод визначення аварійності за державними стандартами надає кращі результати при камеральних дослідженнях за наявності паспорту дороги, а опробуваний експрес-метод оцінки доцільно рекомендувати фахівцям для польових досліджень на аварійних ділянках об’єкту. Рекомендації з впровадження: результати роботи можуть бути застосовані при удосконаленні організації дорожнього руху на аварійних ділянках автомобільних доріг.
Keywords: безпека дорожнього руху; підсумковий коефіцієнт аварійності; камеральні дослідження; польові дослідження; експрес-метод; порівняльний аналіз; ефективність методів