Категорії “економічний простір” і “просторова економіка” в регіональних дослідженнях - Яскал, І. В.; Yaskal, Ihor (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У статті проведено теоретичний аналіз категорій “простір”, “економічний простір”, “просторова економіка” з метою подальшого розвитку концепції економічного простору. Розглядаються причини, через які фактор простору не був предметом розгляду класичних економічних теорій. Неврахування простору в класичних економічних дослідженнях призвело до певної їхньої спрощеності. Виявлено, що дослідження, присвячені питанням розміщення економічних агентів здебільшого оперують терміном “територія”, тоді як економічна теорія частіше використовує категорію “простір”. Територія є двовимірною, тоді як будь-який простір чотирьохвимірний, а економічний додатково володіє особливими характеристиками. Він може характеризуватися як площею, на якій ведеться економічна діяльність, так і відстанню від суб’єкта до суб’єкта і від суб’єкта до об’єкта, а також часом, необхідним для подолання відстані. Уточнено співвідношення між термінами “регіональна економіка” і “просторова економіка”. Регіональна економіка представляє собою область наукових знань про розміщення продуктивних сил, основи економіки регіону, регіональні відтворювальні цикли. Просторова економіка ‒ науковий напрям, що вивчає економічні відносини і просторові трансформації як в територіальних утвореннях з уже усталеними кордонами, так і в утвореннях з нестійкими, чітко невизначеними межами. Просторова економіка досліджує також економічні процеси на тих територіях, на які не поширюються принципи регіоналізму. Результатами роботи є висновки про необхідність зміщення акцентів у бік просторового аспекту регіональної економіки. Використання просторовості регіонального розвитку означатиме виявлення реального просторового каркасу розвитку країни, включаючи вузли випереджаючого росту і зв’язки між ними.
Terms “economic space” and “spatial economy” in regional studies
Keywords: простір; територія; економічний простір; просторова економіка; регіональна економіка; space; territory; economic space; space economy; regional economy; 330.1:332.1