Дослідження рівня конкурентоспроможності авіаційної та аерокосмічної промисловості України за моделлю конкурентних сил Майкла Портера - Пшик-Ковальська, О. О.; Мірзоєва, Д. Р.; Pshyk-Kovalska, Orysia; Mirzoieva, Diana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У даній статті проаналізовано авіаційну та аерокосмічну промисловість України, яка розглядалась як конкурентна галузь у рамках глобалізаційних процесів та євроінтеграції. У результаті аналізу останніх публікацій було виявлено, що досі немає комплексного підходу до визначення конкурентних сил перспективних галузей України. Ціллю статті є вивчення конкурентних сил авіаційної та аерокосмічної промисловості України за моделлю конкурентних сил Майкла Портера. Зважаючи на це, здійснювалось оцінювання факторів, які впливають на формування конкурентних сил даної промисловості та визначення перспектив розвитку авіаційної та аерокосмічної промисловості як провідної галузі в економіці України. Наведено загальну характеристику цієї промисловості та обсяги експорту протягом десяти років. Дослідження здійснювалось згідно з теорією конкурентних сил Майкла Портера, оскільки ця методологія охоплює широкий спектр чинників впливу та формування конкурентних сил, а саме конкуренція між виробниками, загроза появи нових конку- 16 рентів, економічні можливості постачальників, економічні можливості споживачів та наявність товарівзамінників. У рамках даної методології виявлено, що попит на українські літаки зростає, через відносну низьку ціну порівняно з американськими та європейськими виробниками; негативні наслідки появи нових конкурентів нівелюються вдалим розміщенням України; є можливість співпраці тісної з європейськими постачальниками та захоплення великої частки ринку, завдяки виготовленню продукції різної цінової категорії. Результати дослідження підтверджують наявність потенціалу для формування конкурентних сил авіаційної та аерокосмічної промисловості України, активну інноваційну діяльність у даній галузі та перспективи розвитку у рамках євроінтеграції та глобалізації.
Aviation and aerospace industries level of competitiveness study in Ukraine according to Michael Porter’s competitive forces model
Keywords: конкурентні сили; авіаційна та аерокосмічна промисловість України; обсяг експорту; перспективи розвитку; модель конкурентних сил; the competitive forces; the aviation and aerospace industry of Ukraine; the amount of exports; development prospects; the model of competitive forces; 338.486.4