Методичний інструментарій оцінки конкурентоспроможності підприємств портового господарства України - Новікова, К. В.; Novikova, Kristina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
В статті визначено, що доцільність застосування інтегральних показників для оцінки рівня конкурентоспроможності підприємств портового господарства обумовлюється тим, що морський порт є складною системою, стан та розвиток якої залежить від характеру та інтенсивності протікання різних економічних процесів, дії багатьох факторів як внутрішніх, так і зовнішніх. Окреслено, що одним з важливих методичних питань при побудові інтегрального показника конкурентоспроможності порту є формування системи одиничних показників (параметрів), які б адекватно та повно описували конкурентні переваги портового підприємства, то в роботі була обґрунтована система показників, що класифіковані у 3 групи факторів конкурентоспроможності, а саме: 1) Зовнішні фактори (обсяги ВВП країни (регіону); обсяги зовнішньоторговельного обороту країни (регіону)); 2) Внутрішні фактори: внутрішньо-галузеві (обсяги інвестицій в розвиток портової інфраструктури; якість портової інфраструктури країни в цілому; якість транспортної інфраструктури країни в цілому; рівень конкуренції (число підприємств)); 3) Внутрішні фактори: підприємство (вантажообіг; пропускна спроможність (за сухими вантажами, контейнерами); кількість причалів; протяжність причальної лінії; складські площі; навігаційні глибини; ступінь спеціалізації (номенклатура вантажів, що переробляються портом)). Зазначено, що запропонований в статті науково-методичний підхід до оцінки рівня конкурентоспроможності підприємств портового господарства України на основі застосовування методики інтегрального оцінювання дозволить виявити не тільки сильні сторони функціонування морських портів, однак, окреслити вузькі місця в формування їх конкурентного потенціалу.
Methodological tools for the assessment of competitiveness of port enterprises of Ukraine
Keywords: підприємства портового господарства; конкуренти; конкурентоспроможність; інтегральне оцінювання; індекси; port enterprises; competitor; competitiveness; integrated assessment; indices; 338.47:005.343(477)(045)