Проєкт багатосекційних зчленованих трамвайних вагонів на основі інноваційної компонувальної схеми - Войтків, Станіслав Володимирович; Voytkiv, Stanislav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У статті проаналізовані конструкції сучасних моделей багатосекційних зчленованих трамвайних вагонів, їх переваги і недоліки та запропонована інноваційна компонувальна схема на основі застосування одновісних колісних візків. В ході дослідження було розроблено проєкт трьох типорозмірних рядів модульно-уніфікованих дво-, три- та чотирисекційних трамвайних вагонів, розраховані їх основні розмірні параметри, параметри мас та пасажировмістимості. Результати аналітичних досліджень показали, що експлуатаційна ефективність таких пасажирських транспортних засобів дуже залежить від конструктивних особливостей за компонувальними схемами ходової частини та планування пасажирських салонів, а також від оптимізації їх розмірних параметрів, параметрів мас та вмістимості. Проведена порівняльна оцінка експлуатаційної ефективності багатосекційних зчленованих трамвайних вагонів сучасних моделей та розроблених проєктів на основі запропонованої компонувальної схеми підтвердила доцільність її застосування для створення їх нових перспективних і конкурентоспроможних моделей.
The project of multi-section articulated tram cars based on an innovative layout scheme
Keywords: міський електротранспорт; зчленований трамвайний вагон; інноваційна компонувальна схема; номінальна пасажировмістимість; коефіцієнт експлуатаційної ефективності; urban electric transport; articulated tram car; innovative layout scheme; nominal passenger capacity; coefficient of operational efficiency; 629.4.02; 629.433; 10.30977/VEIT.2024.26.0.6