Інноваційні методи управління комплексом інформаційно-комунікаційних послуг послуг в електронній комерції - Дмитрієва, О. І.; Мордовцев, О. С.; Dmytriieva, O.; Mordovtsev, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета: формування інноваційних методичних підходів до управління комплексом інформаційно-комунікаційних послугв економічному середовищі Інтернет. Результати: З’ясовано, що у сфері електронної комерції доцільно оптимізувати споживчий вибір на основі принципу консолідації ринкових даних та агрегації інформації та торгових послуг. Розроблено функціональну модель управління бізнесом в Інтернет-економіці та доведено, що Інтернет- економіка відкриває нові можливості спільного використання ресурсів інфраструктури, що підвищує ефективність бізнесу. Сформовані інноваційні методичні основи управління комплексом послуг електронної комерції. Відображено взаємозалежність факторів, методів управління і очікуваного ефекту, тобто синергію організаційного, комунікативного та економічного ефекту управління. Запропоновано вважати ключовим методом управління комплексом послуг електронної комерції – сервісно-інформаційне агрегування, що формує передумови для виникнення кумулятивного ефекту у всій управлінській ієрархії. Систематизовано класифікацію агрегаторів послуг електронної комерції. Проведено дослідження щодо переваг агрегаторів кон'юнктурної інформації для власників інтернет-магазинів і для споживачів та доведено, що вони дозволяють покупцям зробити раціональний вибір товарів і знизити ризики, пов'язані з низьким рівнем обслуговування інтернет-магазину, а керівникам інтернет-магазинів отримать можливість вийти на великий ринок. Наукова новизна: полягає у впровадженні інноваційного методу агрегування управління комплексом інформаційно-комнікаційних послуг в сфері електронної комерції та на його основі створення синергетичної системи, яка включає в себе покращенння якості взаємодії між суб'єктами електронної комерції, збільшення конкурентних переваг, виражене в застосуванні інноваційних технологій, створенні інноваційної продукції та послуг. Практична значущість: отримані результати доцільно впроваджувати у діяльність інноваційно активних –виробничо-торгівельних підприємств для захвату нових сегметів внутрішніх та зовнішніх ринків.
Innovative methods of managing the complex of information and communication services in e-commerce
Keywords: інноваційність; інформаційні технології; економіка; бізнес; агрегатор; управління; електрона торгівля; innovation; information technology; economy; business; aggregator; management; e-commerce; 332.012:654:02; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.106