Вплив пандемії COVID-19 на міграційні потоки з України до країн Європейського Союзу - Артьомова, Аліна Вадимівна; Кузнєцова, Юлія Володимирівна; Артемова, Алина Вадимовна; Кузнецова, Юлия Владимировна; Artyomova, Alina Vadimovna; Kuznetsova, Yuliya Volodymyrivna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета дослідження – визначення основних факторів і характеру трудової міграції з України до країн Європейського Союзу та наслідків цього процесу для розвитку української економіки. Метою даної роботи є розробка підходів щодо вдосконалення методів розрахунку числа мігрантів по кожному регіону України в залежності від таких чинників як: чисельність робочої сили, середня почасова заробітна плата та рівень безробіття. При дослідженні теми, що розглядається, використано такі методи: метод узагальнення, економічно- статистичний аналіз, факторний аналіз, кореляційний аналіз та графічний аналіз. Результати. Причинами міграції України до країн ЄС є високий рівень безробіття, інфляція, низькі заробітні плати, незадоволеність рівнем життя в країні. Рейтинг числа мігрантів вдалося представити за допомогою побудови та аналізу багатофакторної лінійної моделі залежності міграційних потоків i-го регіону від чисельності робочої сили, середньої почасової заробітної плата та рівня безробіття -го регіону. Побудована модель є максимально наближеною до реальності. ей метод дозволяє проводити постійний та детальний моніторинг зміни міграційних потоків по кожному регіону України. е дозволяє відстежувати реальну картину дійсності та спостерігати наявні проблеми міграційного руху. Загалом же рівень міграції та відтоку робочої сили з України є досить високим, загострення ситуації відбувається ще й внаслідок економічної кризи, спричиненою COVID-19. Вирішення цієї проблеми потребує в першу чергу державного врегулювання. Наукова новизна полягає в тому, що авторами запропоновано виробничу функцію, яка дозволила кількісно та якісно проаналізувати важливі економічні залежності в сфері міграційних потоків, а її розв’язання на основі вихідних даних регіонів дозволило досліджувати та одержувати конкретні моделі. Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що запропонована модель може використовуватися статистичними службами, комітетами та органими, які займаються питаннями врегулювання міграції з метою детального дослідження та відтворення ситуації щодо міграції усіх регіонів країни. е дозволить прогнозувати міграційні потоки, щоб стабілізувати економіку країни.
Влияние пандемии COVID-19 на миграционные потоки из Украины в страны Европейского Союза
The impact of the COVID-19 pandemic on migration flows from Ukraine to the countries of the European Union
Keywords: міграція; міграційний рух населення; трудова міграція; робоча сила; COVID-19; Європейський Союз; виробнича функція Коба- Дугласа; багатофакторний аналіз; миграция; миграционное движение населения; трудовая миграция; рабочая сила; Европейский Союз; производственная функция Кобба-Дугласа; многофакторный анализ; migration; migration movement of the population; labor migration; workforce; European Union; Kobe-Douglas production function; multifactor analysis; 339.924:314.7; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.4