Перспективи членства України в науковій організації EUREKA - Лазоренко, Т. В.; Біловол, А. О.; Lazorenko, Taisiya; Bilovol, Artem (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Предметом статті є участь України в міжнародній організації наукової кооперації EUREKA. Метою роботи є дослідження участі України в організації EUREKA та на основі результатів визначення перспектив участі України в даній організації для української економіки, науково-освітніх закладів та підприємств. В статті були використані методи наукового порівняння, статистичного аналізу, синтезу та дедукції. 16 У результаті проведеного дослідження було виявлено, що участь України в організації EUREKA є дуже обмеженою та пасивною. Вона приймає участь у дуже малій кількості проектів у низькокотехнологічних галузях, якими не зацікавлені високорозвинені країни Західної Європи. Такий вид участі є вкрай непродуктивним і значно зменшує переваги для нашої держави від членства в даній науковій організації. Результати дослідження можуть бути використані нашим урядом при плануванні державної політики в науковій, освітній та економічній сферах, зокрема, для розширення участі України в міжнародному науково-технічному співробітництві та укріпленні економічних зв’язків із країнами Західної Європи. Уряд може отримати багато переваг для української економіки від розширення участі України в EUREKA. При його належних діях українські вищі навчальні заклади зможуть значно підвищити власний освітній рівень та випускати спеціалістів набагато вищого рівня кваліфікації за рахунок тісної співпраці з західними університетами, а українські підприємства зможуть отримати доступ до нових технологій. Також це позитивно відобразиться на процесі євроінтеграції країни.
Perspectives of Ukraine membership in the EUREKA scientific organization
Keywords: науковий розвиток; науково-технічне співробітництво; євроінтеграція; наукові дослідження; Європейський Союз; scientific development; scientific and technical cooperation; European integration; scientific research; European Union; 339.944.2