Oсобливості інноваційного розвитку в аграрному секторі - Луньова, В. А.; Багмат, П. Д.; Лунёва, В. А.; Lunova, V. A.; Bagmat, P. D. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Метою статті обрано дослідження особливостей інноваційного розвитку у сільському господарстві задля стабілізації ефективності та зростання аграрної сфери в Україні. Методика дослідження. При написанні роботи були використані методи аналізу, а саме - діалектичний та системний підхід. Також для узагальнення понять використовувався метод абстрагування, методи моделі трендового аналізу. Використання кореляційно-регресійного аналізу дало можливість оцінити залежність інноваційного розвитку від стану складових його потенціалу. Результати дослідження. Відомо, що активний розвиток будь-якої галузі, включаючи і агропромисловий комплекс, значною мірою залежить від сприйняття підприємств до нововведень. Зокрема питанням формування ефективної інноваційної політики повинно приділятися якомога більше уваги, оскільки стрімкий розвиток майбутнього визначатиметься інноваційною активністю та її фінансовим забезпеченням, як на рівні держави, регіону, так і на рівні підприємства. Основними інноваційними складовими підприємств є - науковий, матеріально-технічний, кадровий та фінансовий потенціали. Розглянуто зміни у складових інноваційного потенціалу сільськогосподарських підприємств України за 2010-2017 рр. Відзначимо, що протягом цих років майже всі складові мали тенденцію зменшення, а саме – 145 наукова, кадрова, фінансова складові, яка в умовах кризи зменшувалася. Незначно поліпшилася його матеріально-технічна складова. Наукова новизна. Запропоновано заходи державної аграрної політики, які б сприяли зміцненню інноваційного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Практичне значення отриманих результатів. Лише формування організаційноекономічних механізмів, як на рівні держави, так і на рівні підприємств, які б забезпечили попит на інновації, надійне фінансування науково-дослідних розробок, тісні взаємозв’язки у ланцюгу «наука – виробництво – ринок - споживання», виступає важливою умовою переходу сільськогосподарських підприємств України на інноваційну модель розвитку.
Oсобенности инновационного развития в аграрном секторе
Features of innovative development in the agricultural sector
Keywords: інноваційний розвиток підприємства; інноваційний потенціал; інноваційна модель розвитку; інвестиції; сільськогосподарські підприємства; аграрна сфера; инновационное развитие предприятий; инновационный потенциал; инновационная модель развития; инвестиции; сельскохозяйственные предприятия; аграрная сфера; innovative development of enterprises; innovative potential; innovative development model; high technology; investments; agricultural enterprises; agricultural sphere; 330.341; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.23.0.137