Поворотний візок багатовісного транспортного засобу - Баулін, Дмитро Станіславович; Богомолов, Віктор Олександрович; Горєлишев, Станіслав Анатолійович; Морозов, Олександр Олександрович; Побережний, Андрій Анатолійович; Подригало, Михайло Абович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Поворотний візок багатовісного транспортного засобу, що містить платформу із установленими на ній двома колісними мостами й має вертикальний циліндричний шарнір, встановлений у центрі поворотного візка, через який проходить вертикальний вал приводу повороту візка в площині дороги, на якому встановлений важіль, пов'язаний з гідроциліндром керування поворотом поворотного візка в площині дороги. Кожне із чотирьох коліс пов'язане із платформою через свій вертикальний циліндричний шарнір, на вертикальному валу якого встановлений важіль, шарнірно зв'язаний зі штоком діагонально встановленого силового гідроциліндра, штокова порожнина якого пов'язана із джерелом тиску рідини, а в безштоковій порожнині встановлена поворотна пружина, причому в мертвій точці механізму повороту колеса тангенс кута α нахилу осі гідроциліндра до поздовжньої осі поворотного візка дорівнює відношенню колії поворотного візка B до її бази L.
Keywords: поворотний візок; платформу; вертикальний циліндричний шарнір; гідроциліндр