Зміна структури та властивостей алюмінієвих сплавів в результаті модифікування - Калініна, Н. Є.; Калінін, В. Т.; Носова, Т. В.; Мамчур, С. І.; Давидюк, А. В.; Серженко, І. О.; Калинина, Н. Е.; Калинин, В. Т.; Мамчур, С. И.; Серженко, И. О.; Kalinina, N.; Kalinin, V.; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Вивчено вплив модифікування дисперсними композиціями на зеренну структуру та механічні властивості промислових алюмінієвих сплавів. Алюмінієві сплави АЛ4, 1560, 2219, 1420 модифікували дисперсним порошком B4C розміром часток до 200 нм. Розрахована кількість модифікатору для введення у розплав. Вивчено фізико-хімічні властивості дисперсного B4C. Проведені плавки сплавів АЛ4, 1570, 2219, 1420 у вихідному стані та з обробкою розплавів B4C. Встановлено залежності розміру частинок та кількості модифікатора на механічні властивості сплавів. Встановлено механізм взаємодії модифікатора з алюмінієвим розплавом під час кристалізації. У промислових експериментах встановлено найбільш ефективний розмір часток B4C для підвищення σв сплаву 2219 зі 115 до 260 МПа у литому стані. Визначено оптимальний вміст B4C (0,10%) для підвищення σв алюмінієвих сплавів.
Изменение структуры и свойств алюминиевых сплавов в результате модифицирования
Change in the structure and properties of aluminum alloys as a result of modification
Keywords: структура; механічні властивості; дисперсний модифікатор; алюмінієвий сплав; механические свойства; дисперсный модификатор; алюминиевый сплав; aluminum alloy; structure; mechanical properties; disperse modifier; 669.71