Особливості технології дорожніх бетонів на синтезованих та модифікованих полікарбоксилатних суперпластифікаторах - Яловега, Роман (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі проведено аналіз літератури з питань різних методів синтезу полікарбоксилатних суперпластифікаторів (ПКСП). Проведено дослідження впливу ПКСП на властивості розчинів та бетонів залежно від кількості карбоксильних груп у бокових ланцюгах суперпластифікаторів. Запропоновано методику модифікації ПКСП за рахунок їх комбінації з іншими пластифікаторами. Розроблено технологію застосування у дорожніх цементних бетонах, у тому числі з повітровтягучою добавкою. Розроблено заходи щодо охорони праці та екології, контролю якості при виробництві дорожніх бетонів. Проведено розрахунок економічної ефективності застосування ПКСП у бетонах.
Keywords: полікарбоксилат; суперпластифікатор; синтез; модифікація; цементний бетон; міцність