Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Героїв Харкова - вул. Шаблєва в місті Харкові - Дяченко, Роман Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – параметри функціонування регульованого перехрестя м. Харкова. Мета роботи - підвищення ефективності організації дорожнього руху на ізольованому регульованому перехресті м. Харкова шляхом удосконалення параметрів руху транспортних та пішохідних потоків. Метод дослідження: аналітичний, імітаційне моделювання. Головною проблемою регулювання дорожнього руху на перехрестях з високим показником завантаження є періодично виникаючі транспорті затори. Для визначення причин виникнення заторів на регульованих перехрестях провести її детальні дослідження, в тому числі з використанням інструменту моделювання руху транспортних потоків. Було проведено аналіз схеми організації дорожнього руху на перехресті проспект Героїв Харкова – вул. Шаблєва міста Харкова. Встановлено, що причинами виникнення заторів на перехресті є недосконалість схеми організації дорожнього руху. Для оцінки якості функціонування перехрестя були проведені дослідження параметрів руху транспортних та пішохідних потоків методом імітаційного моделювання. Для покращення якості функціонування перехрестя проспект Героїв Харкова – вул. Шаблєва були запропоновані заходи зі зміни схеми організації дорожнього руху. За результатами моделювання роботи перехрестя з удосконаленою схемою ОДР в програмі PTV VISSIM було встановлено покращити умови руху транспортних потоків на перехресті проспект Героїв Харкова – вул. Шаблєва, що знайшло відображення у зменшенні тривалості затримок транспортних засобів та довжини черги.
Keywords: регульоване перехрестя; дорожній рух; вулично-дорожня мережа; транспортний потік; світлофорне регулювання