Транспортний засіб категорії М3. Розробка коробки передач і дослідження її функціоналу - Тарусін, Денис Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи – зчеплення транспортного засобу категорії М3. Мета роботи – розробка коробки передач транспортного засобу категорії М3, і дослідження її функціоналу. Метод дослідження – аналітичний з використанням класичних теорій та наукових підходів. У ході виконання кваліфікаційної роботи бакалавра я ознайомився з загальними даними існуючих АТЗ, аналогічних по проектованому класу і на їх основі встановив параметри проектованого автобуса. Визначивши і обґрунтувавши основні параметри автобуса, виконав тяговий розрахунок, в результаті якого отримав необхідні дані для проектування коробки перемикання передач: характеристику двигуна, величину максимальних навантажень і моментів, розрахункові режими навантаження, частоту обертання валів і т.д. Склав кінематичну схему автобуса і охарактеризував її елементи. Застосовуючи емпіричні залежності, наближені та проектні розрахункові методи, державні та галузеві стандарти вибрав і розрахував основні параметри механічної коробки перемикання передач. У відповідності до завдання було проведено дослідження функціоналу коробок перемикання передач для автобусів та шляхи їх удосконалення в залежності від завантаженості роботи водія та покрашення безпеки керування автобуса під час виконання службових завдань. Визначені в ході розрахунків параметри двигуна і трансмісії приблизно збігаються з параметрами автомобілів-аналогів, що свідчить про правильно виконаних розрахунках. У розділі охорона праці та безпека життєдіяльності описав основні принципи забезпечення безпеки на виробництві і при експлуатації автомобіля.
Keywords: трансмісія; коробка передач; первинний вал; синхронізатор; вторинний вал; механізм перемикання; механізм автоматизованого керування