Управління величиною і розподілом залишкових макронапружень, що подаються обкочуванням роликами - Cубботіна, В. В.; Білозеров, В. В.; Cубботін, О. В.; Волков, О. О.; Князєв, С. А.; Рябоштан, В. А.; Cубботін, Я. О.; Фесюков, С. О.; Subbotinа, Valeriіa; Belozerov, Valerii; Subbotin, Oleksandr; Volkov, Оleg; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Для підвищення втомної міцності деталей використовується поверхневе пластичне деформування (ППД) способом обкатування роликами. Завдяки цьому формується залишковий напружений стан, який впливає на втомну міцність деталей. У роботі розглянута можливість керування рівнем та розподілом залишкових макронапружень в поверхневому шарі деталей способом обкатування роликами. Це дає змогу оптимізувати режими ППД для відповідних важконавантажених деталей, що зазнають у процесі експлуатації циклічних навантажень.
Control of the size and distribution of residual macronapples by rolling rollers
Keywords: поверхнева пластична деформація (ППД); обкачування роликами; рентгенівська тензометрія; високоміцні сплави; залишкові напруження; surface plastic deformation (SPD); roller rolling; X-ray thesometry; high-strength alloys; residual stresses.; 539.4.013; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.107.0.78