Розрахунок і дослідження об’ємного гідропривода обертання робочого органу бурильно-кранової машини БКМ-2М - Колісник, Олексій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гідропривод бурового обладнання машини БКМ-2М на шасі колісного трактора ХТЗ. Мета роботи – встановлення можливості застосування в якості гідропривода обертання бурового обладнання високомоментного радіальнопоршневого гідромотора замість використаного в серійній машині БКМ-2М аксіальнопоршневого гідромотора з редуктором. Метод дослідження – аналітично-графічний. Основним результатом виконаної роботи є встановлення можливості застосування в якості гідропривода обертання бурового обладнання високомоментного радіальнопоршневого гідромотора багатоциклової дії моделі МНР-27/2228 (фірма «Poclain Hydraulics», Франція) замість застосованого в серійній машині БКМ-2М аксіальнопоршневого гідромотора з редуктором. Виявлені суттєві коливання тиску в гідроприводі при збільшенні моменту інерції мас бурового обладнання та зменшенні модуля пружності робочої рідини. Таким чином, при експлуатації гідропривода бурової установки треба приділяти увагу очищенню робочої рідини від нерозчиненого повітря, що сприяє підвищенню модуля пружності робочої рідини. Розглянуті питання безпеки експлуатації гідропривода бурового обладнання і виконані техніко-економічні розрахунки.
Keywords: бурильно-кранова машина БКМ-2М; гідропривод обертання бурового обладнання; насос; гідромотор; ККД