Використання МДО-оброблення титанового сплаву для створення оксидного носія гетерогенного каталізатора - Субботіна, Валерія Валеріївна; Белозеров, Валерій Володимирович; Соболь, Олег Валентинович; Subbotinа, Valeria; Belozerov, Valery; Sоbоl, Oleg; Субботина, Валерия Валериевна; Белозеров, Валерий Владимирович; Соболь, Олег Валентинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У роботі досліджено структуру та властивості покриттів на титанових сплавах ВТ1-0 сформованих в електролітах різних типів (із додаванням КОН, NaAlO2, NaОН, (NaPO3)6, Na2SiO3) за умови анодно-катодного режиму методом мікродугового оксидування (МДО). Установлено, що фазовий склад сформованих МДО-покриттів визначається утворю-ванням Аl2TiO5 (титанат алюмінію), TiO2 (рутил) і TiO2 (анатаз) фаз. Показано, що просочення МДО-покриття платиною дозволяє отримати ефективний каталізатор для очищення від екологічно шкідливих газів шляхом відновлювання оксиду азоту. Коефіцієнт очищення перевищує 82 %, а для деяких систем «Pt–МДО-покриття» перевищує 95 %. Найбільший коефіцієнт очищення α = 96,8 % отримано для системи «Pt–МДО-покриття» на структурному носії, який сформований в електроліті розчину 1,75 г/л КОН + 1 г/л Nа2SіО3 + 2 г/л NаАlO2.
Use of MAO-treatment of titanium alloy to create a heterogeneous oxide carrier
Использование МДО-обработки титановых сплавов для создания оксидного носителя ге-терогенного катализатора
Keywords: титановий сплав; мікродугове оксидування; шорсткість; фазовий склад; коефіцієнт очищення; titanium alloy; microarc oxidation; roughness; phase composition; cleaning factor; титановый сплав; микродуговое оксидирование; шероховатость; фазовый состав; коэффициент очистки; 669.295.539.121; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.40