Проектування металоконструкції мостового двобалкового крану вантажопідйомністю 20т. для роботи у механоскладальних цехах - Усатий, Костянтин Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – мостовий двобалковий електричний кран вантажопідйомністю 20 т, призначений для роботи у механоскладальних цехах промислових підприємств. Мета роботи – проектування металоконструкції мостового двобалкового крана та підвищення надійності й безпеки його експлуатації шляхом аналізу динамічних навантажень, що виникають під час наїзду крана на буферні пристрої. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, методи динамічного аналізу механічних систем, порівняльний аналіз. У роботі виконано аналіз призначення та галузей застосування мостових двобалкових кранів, розглянуто їх конструктивні особливості та умови експлуатації в механоскладальних цехах. Наведено огляд основних елементів мостового крана та обґрунтовано вибір коробчатої конструкції головних балок. У науково-дослідній частині проаналізовано стан досліджень у галузі захисту мостових кранів від ударних навантажень при наїзді на кінцеві упори. Розглянуто класифікацію буферних пристроїв, їх принцип дії, переваги та недоліки. Досліджено процес гальмування крана при наїзді на буферні пристрої з використанням розрахункових динамічних схем та виконано порівняльну оцінку ефективності буферів різних типів. У розрахунковій частині виконано розрахунок механізмів підйому та пересування, а також розрахунок металоконструкції мостового крана на міцність і жорсткість. Проведено вибір основних елементів механізмів, канатів, гальм і приводів. У техніко-економічній частині обґрунтовано доцільність запропонованих технічних рішень.
Keywords: мостовий двобалковий кран; металоконструкція; вантажопідйомність 20 т; буферні пристрої; динамічні навантаження; механізми крана; безпека експлуатації