Розробка оптимізатора потужності сонячних панелей - Зінчук, Микита Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності роботи фотоелектричних панелей в умовах часткового затінення шляхом розробки оптимізатора потужності індивідуально для кожного модуля. Об'єкт роботи – процеси перетворення та регулювання електричної потужності у фотоелектричних системах за змінних умов експлуатації. Предмет роботи – алгоритми та схемотехнічні рішення для реалізації локального керування робочими режимами фотоелектричних панелей. Робота присвячена питанням підвищення ефективності роботи сонячних електростанцій в умовах існуючих забудов, інженерних споруд та перешкод природнього характеру, що призводять до часткового затінення фотоелектричних панелей. Актуальність роботи обґрунтована тим, що відсутність ефективних засобів боротьби із затіненням призводить до значних, нелінійних втрат енергії, утворення небезпечних гарячих точок та скорочення терміну служби фотоелектричних модулів. Розробка оптимізатора потужності є прямим та найбільш ефективним рішенням для максимізації генерації електроенергії сонячного поля та підвищення надійності сонячних електростанцій, що робить дану роботу актуальною та важливою для розвитку відновлюваної енергетики. В роботі запропоновано та обґрунтовано структурну схему оптимізатора потужності сонячних панелей, яка включає DC/DC конвертер, модуль керування та вимірювальні датчики. Детально висвітлено принцип роботи оптимізатора, що забезпечує розподілене відстеження точки максимальної потужності на рівні кожної окремої панелі.
Keywords: сонячна електростанція; фотоелектрична панель; сонячна панель; оптимізатор потужності; часткове затінення; dc/dc конвертер