Економічне обґрунтування стратегії АТП в умовах переходу до сталого розвитку - Крапчатова, Валерія Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота: 67 с., 10 рис., 19 табл., 2 додатки, 35 джерел.СТРАТЕГІЯ, АВТОТРАНСПОРТНЕ ПІДПРИЄМСТВО, АТП, СТАЛИЙ РОЗВИТОК, СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ, ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ, ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ. Об’єкт дослідження: Господарська діяльність автотранспортного підприємства в умовах трансформації економіки відповідно до принципів сталого розвитку. Предмет дослідження: процес формування та економічного обґрунтування стратегії розвитку автотранспортного підприємства з урахуванням екологічних, соціальних і економічних аспектів сталого розвитку. Мета роботи – обґрунтувати ефективну стратегію автотранспортного підприємства в умовах переходу до сталого розвитку шляхом аналізу його господарської діяльності, виявлення резервів підвищення ефективності та розробки інноваційних управлінських рішень, що поєднують економічну доцільність з екологічною та соціальною відповідальністю. Метод дослідження – аналіз і синтез; порівняльний аналіз, економіко-статистичні методи, PEST та SPACE-аналіз, SMART-підхід, метод оцінки інвестиційної ефективності. Теоретична значущість роботи полягає в узагальненні та розвитку наукових підходів до стратегічного управління автотранспортними підприємствами в контексті сталого розвитку. Результати дослідження сприяють удосконаленню теоретичних основ формування збалансованої стратегії підприємств транспортної сфери. Практична значущість роботи полягає у тому, що запропоновані заходи (зокрема цифровізація логістики, мобільні сервіси, оцінка інвестиційних проєктів) можуть бути використані в реальній практиці для зміцнення конкурентоспроможності підприємства, скорочення витрат, поліпшення взаємодії з клієнтами та інтеграції принципів сталого розвитку в операційну модель. За результатами дослідження опубліковано 1 наукову статтю у Збірнику студентських наукових праць «Економічні перспективи» (ХНАДУ, 2025, № 17(1)) та 1 тези доповіді на IX Міжвузівській студентській науковій конференції «Тенденції та перспективи розвитку економіки ХХІ століття очима молоді», ХНПУ імені Г.С. Сковороди, Харків, травень, 2025 р.
Keywords: стратегія; автотранспортне підприємство; атп; сталий розвиток; стратегічне управління; економічна ефективність; інноваційні рішення