Smart City: Система інтелектуального освітлення вулиць - Неділько, Ярослав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – підвищення рівня безпеки та комфорту громадян в умовах воєнного стану і забезпечення енергозбереження та оптимізації витрат на освітлення вулиць за рахунок розробки системи інтелектуального освітлення вулиць в Україні. Об'єкт роботи – підвищення ефективності та економічності вуличного освітлення та освітлення доріг, перехресть, пішохідних переходів. Предмет роботи – система інтелектуального освітлення вулиць. Робота присвячена питанням підвищення комфорту, підвищення безпеки руху, підвищення ефективності та економічності сучасної системи освітлення вулиць. Освітлення вулиць міст України здебільшого реалізовано на застарілих енергетично неефективних системах з централізованим ручним керуванням, що суттєво впливає на витрату електроенергії та гнучкість керування освітленням залежно від умов. Війна в Україні призвела до енергетичної нестабільності, через яку деякі міста більше року залишались без освітлення, що в свою чергу призводило до частих випадків аварійних ситуацій на дорогах. Частково цього можна було б уникнути якби міста України використовували інтелектуальне освітлення за концепцією Smart City. В роботі проаналізовано сучасний стан розвитку інтелектуального освітлення вулиць в Україні та світі. Розглянуто види, характеристик та вимог до вуличного освітлення. Проведено теоретичне дослідження стану інфраструктури освітлення вулиць в Україні і перспективи від провадження інтелектуальної системи освітлення. Запропонована концепція розбудови системи інтелектуального освітлення, що складається з чотирьох підсистем зв’язаних в єдину мережу смарт міста.
Keywords: smart city; інтелектуальне освітлення; дистанційне керування; бездротова передача даних; технологія LoRa