Аналіз напружено-деформованого стану конструкції дорожнього одягу залежно від розташування навантаження співвідносно країв комбінованої плити - Батракова, А. Г.; Batrakova, Angelika; Дорожко, Є. В.; Dorozhko, Yevhen; Урдзік, С. М.; Urdzik, Sergey; Шелкова, І. С.; Shelkova, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Наявні методи розрахування не враховують особливості напружено-деформованого стану асфальтобетонного шару на жорсткій основі у вигляді цементобетонних плит за різних умов навантаження, зокрема таких, як середина, край чи кут плити. Здійс-нено моделювання напружено-деформованого стану дорожнього одягу методом скінченних елементів за допомогою програмного комплексу ANSYS, досліджено три варіанти розміщення транспортного навантаження: в центрі плити, на її краю та в куті. Здійснено порівняльний аналіз напружено-деформованого стану шарів дорожнього одягу для цих варіантів наванта-ження та проаналізовано отримані результати з порівняння з вже відомими рішеннями.
Analysis of the stress-deformed state of the structure of road clothing depending on the location of the load relative to the edges of the combined slab
Keywords: асфальтобетонний шар; метод скінченних елементів; модуль пружності; навантаження; напруження; цементобетонна плита; asphalt concrete layer; finite element method; modulus of elasticity; load; stress; cement concrete slab; 625.852; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.102