Протидія тіньовій фінансово-економічній діяльності підприємства - Ілло, Дмитро Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом дослідження є тіньова виробнича діяльність підприємств. Метою нашого дослідження є дослідження динаміки тіньових фінансово-економічних процесів у суспільному виробництві України, удосконалення методичних положень до фінансово-аналітичної оцінки тіньової господарської діяльності підприємств для ефективної протидії тіньовим процесам в економіці України. Предметом дослідження є методи виявлення та оцінки тіньової економічної діяльності підприємств. У процесі дослідження були використані методи: системного аналізу – для виявлення суті та проявів тіньової діяльності підприємств; аналізу та синтезу – при визначенні причин, умов та закономірностей розвитку тіньової економіки України; узагальнення та групування – для виявлення типових моделей тіньової економічної діяльності підприємств. Розглянуті у роботі типові моделі тіньової економічної діяльності фірм, визначено напрями протидії тіньовій фінансово-економічний діяльності підприємства можуть успішно використовуватись в економічному аналізі для виявлення тіньових господарських процесів і запобіганні злочинам у сфері економіки. Розроблені в ході роботи теоретичні та практичні рекомендації є ефективними для підприємств й можуть бути практично застосовані в їх діяльності.
Keywords: тіньова економіка; методи оцінки; фінансові наслідки; підприємство; детінізація