Дослідження впливу режимів термічного оброблення на властивості середньовуглецевих сталей - Протасенко, Т. О.; Реброва, О. М.; Федоренко, Г. А.; Protasenko, Tetiana; Rebrova, Olena; Fedorenko, Hanna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Метою досліджень є визначення впливу параметрів термооброблення на твердість, ударну в’язкість і структуру середньовуглецевих сталей марок 40 і 40Х. У роботі здійснено комплекс механічних досліджень зразків сталей марок 40 і 40Х у вихідному стані та після різних режимів термічного оброблення. На основі аналізу механічних досліджень визначено вплив параметрів термооброблення на механічні властивості та на структуру середньовуглецевих сталей марок 40 і 40Х. На основі механічних та мікроструктурних досліджень проаналізовано зв’язок між впливом економного легування середньовуглецевої сталі та показниками механічних властивостей в діапазоні температур нагрівання.
Studying the influence of heat treatment modes on the properties of medium-carbon steel
Keywords: сталі марок 40 і 40Х; структура; твердість; ударна в’язкість; відпускна крихкість; steel grades 40 and 40X; structure; hardness; impact strength; temper brittleness; 669-155.3:539.378.6; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.144