Підвищення потужності автомобільного дизеля 6ЧНМ 8,8/8,2 шляхом покращення аеродинамічних характеристик його впускних каналів - Дробязко, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – автомобільний дизель 6ЧНМ 8,8/8,2, який має збільшений індикаторний ККД до 45,9% в порівнянні з базовою модифікацією 6ДТНА1. Також модифікований двигун отримав вищі показники ефективності. Мета роботи – розробка автомобільного дизеля потужністю 110 кВт, оцінка ефективності модернізованих впускних каналів, розрахунок робочого процесу, сил та крутних моментів у двигуні та розрахунок на міцність основних деталей двигуна. В роботі розроблено проект автомобільного дизеля потужністю 110 кВт на базі двигуна 6ДТНА1. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок основних деталей на міцність. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також розглянуте питання життєдіяльності при випробуваннях двигуна.
Keywords: дизель; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; підвищення потужності; аеродинамічні характеристики; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища