Підвищення зносостійкості поршневих кілець з високоміцного чавуну - Трунов, Ігорь Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження деталей циліндро-поршневої групи будівельно-дорожніх машин. Вивчався вплив обємної термічної обробки, імпульсного лазерного гартування УФ-випромінюванням та паротермічного оксидування на зносостійкість високоміцного чавуну. Метою роботи є підвищення зносостійкості поршневих кілець з високоміцного чавуну комбінованою обробкою, що включає нормалізацію, імпульсне лазерне гартування УФ-випромінюванням та паротермічне оксидування. Методи дослідження  оптична мікроскопія, вимірювання твердості і мікротвердості, випробування на зносостійкість, рентгенівський метод для дослідження фазового складу. Для отримання рівноважної перліто-феритної структури з достатньо високим рівнем твердості компресійні кільця ДВЗ дорожньо-будівельних машин з ВЧКГ піддають нормалізації з міжкритичного інтервалу (МКІ). Поверхневе зміцнення виконують лазерним гартуванням УФ-випромінюванням в поєднанні з паротермічним оксидуванням. Гартування може проводитися малопотужними імпульсними лазерами і не погіршує якість поверхневого шару. Комбінована обробка, що включає нормалізацію з МКІ, лазерне гартування УФ-випромінюванням і паротермічне оксидування підвищує зносостійкість поршневих кілець в 3 рази відносно зносостійкості чавуну після нормалізації з МКІ.
Keywords: високоміцний чавун; лазерне гартування; нормалізація; УФ-випромінювання