Дослідження роботи конструкцій огородження глибокого котловану - Сорока, Сергій Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Проведено дослідження роботи різних найбільш поширених конструкцій шпунтового кріплення котлованів за допомогою традиційних існуючих аналітичних методик та в ПК «ЛІРА-САПР», заснованому на методі скінченних елементів. Отримані результати підтвердили той факт, що аналітичні методи при всіх своїх перевагах не дозволяють визначити реальні переміщення огороджувальної конструкції та спрогнозувати вплив будівництва на оточуючу забудову
Keywords: Кріплення стін котловану; шпунтове огородження; буронабивні палі; шпунт Ларсена; активний тиск ґрунту; метод пружної лінії