Методика оптимізації основних технічних параметрів перспективних міських електробусів типу ONC - Войтків, Станіслав Володимирович; Voytkiv, Staniskav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Міські електробуси типу ONC, які широко застосовуються для перевезень пасажирів на міських маршрутах, навіть за збільшення допустимої повної маси на 1500 кг мають суттєво меншу пасажировмістимість ніж автобуси великого класу, на базі яких вони створені. Мета. Визначення оптимальних величин основних конструктивних та експлуатаційних параметрів перспективних електробусів Методологія. На основі аналізу технічних параметрів міських електробусів сучасних конструкцій та регламентованих технічних вимог до пасажирських транспортних засобів великої вмістимості встановлені залежності їх пасажировмістимості від розмірних параметрів кузова, параметрів мас та величини автономного пробігу електробусів. Результати. Розроблені три варіанти методики оптимізації параметрів проектованих міських електробусів за одним із заданих параметрів – номінальною пасажировмістимістю, середнім добовим автономним пробігом або довжиною кузова електробуса. Оригінальність. Запропонований алгоритм визначення оптимізованих параметрів проектованих електробусів на стадії розроблення ескізних пропозицій та ескізних проектів. Практичне значення. Запропонована методика забезпечує проектування перспективних міських електробусів типу ONC, які найбільш придатні для застосування у містах України, з заданою або максимально можливою номінальною пасажировмістимістю з умови забезпечення заданого або максимально можливого автономного пробігу.
The method of optimizing the main technical parameters of the promising city electric buses of ONC Type
Keywords: електробус І-го класу; міський електробус; пасажировмістимість електробуса; параметри мас електробуса; оптимізація параметрів; автономний пробіг; first class electric bus; city electric bus; passenger capacity of the electric bus; parameters of electric bus masses; parameter optimization; autonomous mileage; 629.341; 10.30977/VEIT.2021.20.0.01