Підвищення ефективності функціонування транспортно-логістичної системи доставки вантажів у напрямку Україна-Китай - Савчук, Всеволод Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі проведено аналіз сучасного стану міжнародних вантажних перевезень у напрямку Україна – Китай та оцінено чотири альтернативні логістичні схеми доставки. Для формалізації логістичного процесу побудована модель руху вантажопотоку на основі мереж Петрі, що враховує динамічність системи, зміну маршрутів під впливом зовнішніх факторів та роль інформаційних потоків. Проведена порівняльна оцінка показала, що залізнично-морські маршрути забезпечують оптимальне співвідношення витрат, часу та надійності, тоді як сухопутні об’їзні маршрути використовуються за обмежень морського транспорту. Найефективнішим виявився мультимодальний маршрут Одеса – Стамбул – Баку – Актау – Дос-тик, що дозволяє доставити вантаж за (8–17) діб при середній вартості близько 3100 дол. США за контейнер.
Keywords: ефективність; мережі петрі; мультимодальні маршрути; напрямок україна – китай; транспортно-логістична система