Підвищення екологічної безпеки процесу утилізації полімерних побутових відходів задля збереження здоров'я населення та охорони довкілля - Мирошниченко, Діана Романівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі проведено аналіз особливостей впливу процесів накопичення та різних способів переробки відходів полімерів, увага приділена побутовим полімерним відходам. Проведено розрахунок кількості викидів забруднюючих речовин, які потрапляють в атмосферу при роботі підприємства, а також кількості відходів, які формуються при роботі підприємства з компонентами твердих побутових відходів. Проведено порівняння впливу на довкілля процесу переробки полімерних відходів за традиційною технологією та зі стадією механічної активації. Доведено, що стадія механічної активації суттєво знижує негативний вплив на атмосферне повітря та зменшує ризик розвитку не канцерогенних ефектів у населення.
Keywords: полімерні відходи; переробка; механічна переробка; активація; компонент довкілля; забруднення; гігієнічна оцінка; неканцерогенний ефект