Аналітичне моделювання часових параметрів руху автобусів на перегонах міського маршруту в умовах впровадження виділених смуг - Вдовиченко, В. О.; Підлубний, С. Ю.; Vdovychenko, Volodymyr; Pidlubnyi, Serhii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Наведено результати дослідження часових параметрів руху автобусів на перегонах міських маршрутів. На основі натурних спостережень ідентифіковано рівні зручності руху автобусів та проаналізовано причинно-наслідкові зв’язки, що впливають на формування швидкісного режиму на перегонах маршрутів. Запропоновані аналітичні моделі дозволяють проаналізувати часові характеристики руху залежно від типових сценаріїв управління автобусами, визначити доцільність впровадження прийомів прискорення чи уповільнення руху автобуса, а також спрогнозувати час його прибуття до зупинного пункту. Отримані результати дозволяють підвищити рівень точності планування та прогнозування графіків руху автобусів в умовах впровадження виділених смуг громадського пасажирського транспорту.
Analytical modeling of bus travel time parameters on urban route segments under the conditions of dedicated lane implementation
Keywords: аналітичне моделювання; автобусний маршрут; час руху; виділені смуги; міський пасажирський транспорт.; швидкісний режим; analytical modeling; bus route; travel time; dedicated lanes; speed regime; urban public transport; 656.072; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.179