Застосування методів електроіскрового легування для покращення якості поверхневих шарів металевих деталей: фактори та перспективи - Охріменко, В. О.; Гапонова, О. П.; Дегула, А. І.; Gaponova, Oksana; Okhrimenko, Viktor; Degula, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Електроіскрове легування (ЕІЛ) є перспективною технікою модифікації поверхонь, яка дозволяє створювати покриття з унікальними властивостями завдяки обробленню металів високоенергетичними імпульсами. ЕІЛ забезпечує високу міцність з'єднання між легованим шаром і базовим матеріалом, а також ефективність за низької витрати енергії. Предметом дослідження є процес ЕІЛ для підвищення якості та збільшення терміну експлуатації покриттів, що забезпечують комплексний захист від корозії і зношування. Важливо враховувати енергетичні параметри, електродні матеріали, середовище легування та такі технологічні параметри, як швидкість оброблення та режим охолодження.
Application of electro-spark alloying methods for improving the quality of surface layers of metal parts: factors and prospects
Keywords: електроіскрове легування; покриття; трибологія; білий шар; дифузія; electrospark alloying; coating; tribology; white layer; diffusion; 669.539.4.620; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.44