Методичні аспекти обліку і аналізу дебіторської заборгованості підприємства - Бунда, О. М.; Пірхун, М. О.; Bunda, Olga; Pirkhun, Mariia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У статті охарактеризовано обліково-аналітичні процедури щодо дебіторської заборгованості на підприємстві. Метою статті є дослідження методичних аспектів обліку і аналізу дебіторської заборгованості на підприємстві. Для досягнення поставленої мети в роботі використано систему загальнонаукових та спеціальних методів дослідження: для визначення економічної сутності дебіторської заборгованості - методи індукції й дедукції, абстрагування, аналогії, аналізу і синтезу та узагальнення; для проведення аналізу дебіторської заборгованості - коефіцієнтний, елімінування, статистичний; для підведення підсумків - абстрактно-логічні методи та узагальнення. Дебіторська заборгованість – це сума заборгованостей підприємству (організації) від юридичних або фізичних осіб (дебіторів), виникає внаслідок господарських стосунків між ними. Дебіторська заборгованість є одним із різновидів активів підприємства, який може бути реалізований, переданий, обміняний на майно, продукцію, результати виконання робіт або надання послуг тому потребує чіткого контролю та аналізу. У залежності від розміру дебіторської заборгованості, термінів її погашення, а також від того, яка ймовірність непогашення заборгованості, можна зробити висновок про стан оборотних коштів підприємства та стратегію його розвитку . Охарактеризовано облік, класифікацію та аналіз стану дебіторської заборгованості підприємства. Висвітлено методичні аспекти аналізу дебіторської заборгованості, які надають достовірні і правдиві результати фінансових звітів на підприємстві. Проведено визначення частки сумнівної та безнадійної заборгованості у загальному обсязі дебіторської заборгованості та аналіз стану дебіторської заборгованості підприємства. Основною метою проведених аналітичних процедур щодо дебіторської заборгованості підприємства є виявлення негативних для його фінансового стану тенденцій, пошук резервів підвищення ефективності діяльності, обґрунтування прийняття управлінських рішень, моніторинг різних аспектів діяльності підприємства, доцільність нововведень.
Methodological aspects of auditing and accounts receivable analysis of the enterprise
Keywords: облік; аналіз; аналітичні процедури; активи; дебіторська заборгованість; звіт щодо дебіторської заборгованості; accounting; analysis; analytical procedures; accounts receivable; assets; receivables statement; 657.21