Реформування системи державної підтримки підприємництва в Україні - Торопков, В. М.; Сиваненко, Г. П.; Toropko, Volodymyr; Syvanenko, Gennadii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Збалансована система державного регулювання та підтримки стимулює розвиток приватної ініціативи та підприємництва, що покращує економічний стан країни в цілому. Стаття присвячена аналізу міжнародного досвіду державного регулювання умов ведення бізнесу та формування на цій основі пропозицій щодо підтримки МСП (малого та середнього підприємництва), у т.ч. шляхом реформування структури державних органів. Досліджено структуру державної підтримки МСП в європейських країнах. Результати аналізу свідчать, що методи державної підтримки, які застосовуються в розвинених країнах, забезпечують дієву допомогу МСП, а структура державних інституцій, хоча і має певні національні особливості, але працює злагоджено та виконує покладені на неї функції. В статті запропоновано реформувати структуру державних органів управління підприємницькою діяльністю в Україні, що дозволить скоротити кількість бюрократичних процедур, оперативно реагувати на зміну економічної ситуації в країні, спростить та прискорить формування пропозицій до уряду, Верховної Ради щодо покращення бізнес-клімату. Авторами, запропоновано прелік заходів направлених на дерегуляцію та спрощення ведення підприємницької діяльності, що надасть можливість залучити нових підприємців і стимулюватиме роботу існуючих. Розроблено структуру державної підтримки МСП в Україні з врахуванням міжнародного досвіду та можливістю удосконалення організаційного та ресурсного забезпечення розвитку підприємництва, зниження адміністративних бар’єрів. Обгрунтовано створення та розвиток приватно-державної мережі бізнес-інкубаторів та консультаційних центрів, які дозволять залучати до вирішення проблем функціонування МСП високопрофесійних фахівців різного профілю (маркетинг, інформаційні технології, логістика, фінанси, менеджмент).
Reforming government support of entrepreneurship in Ukraine
Keywords: підприємництво; державна підтримка; структура управління; розвиток; бізнес- клімат; міжнародний досвід; світовий банк; дерегуляція бізнесу; business; government support; management structure; development; business climate; international experience; the World Bank; deregulation of business; 339.97