Оптимізація ефективності експлуатації зворотного розпушувача - Карпель, Олег Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – робочий цикл бульдозера розпушувача. Мета роботи – створення методики обґрунтованого вибору раціональних параметрів зворотного розпушувача, працюючого при зворотному ході бульдозера в забої, з точки зору забезпечення найбільш раціонального процесу розпушення кількома зубами. Метод дослідження – теоретично – експериментальний. Розглянуто процес розпушення ґрунту механічним способом. Спроектована модель бульдозерного розпушувача з декількома зубами. Обгрунтовано доцільнисть конструкції і проведено рзрахунки запропонованої машини. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво гідравлічного приводу. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: бульдозер; розпушувач; робочий процес; площа руйнування; сила різання; грунт; експеримент