Модернізація автобуса малого класу в гібридний транспортний засіб - Токарєв, Владислав Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи: підвищення екологічності, ефективності та паливної економічності автобусів малого класу за рахунок модернізації автобуса малого класу в плагін-гібридний електричний транспортний засіб. Об’єкт роботи: процес модернізації автобуса малого класу в плагін-гібридний електричний транспортний засіб. Предмет дослідження: гібридна силова установка плагін-гібридного електричного автобуса. Дипломна робота присвячена моделюванню та розрахунку параметрів гібридної силової установки плагін-гібридного електричного автобуса. Обґрунтована послідовно-паралельна схема моделі плагін-гібридного електричного автобуса, визначена архітектура прямої квазістатичної моделі, побудовані моделі водія, ДВЗ, тягового електричного двигуна, інтегрованого стартер-генератора та тягової акумуляторної батареї. Проведено моделювання основних режимів роботи плагін-гібридних електричних автобусів та їх комбінацій: режим «тільки електрика», гібридне водіння зі зниженням заряду; гібридне водіння підтримання заряду. Проведений розрахунок раціональної енергоємності тягової акумуляторної батареї для плагін-гібридного електричного автобуса малого класу. Проведений розрахунок раціональної потужності тягового електричного двигуна для плагін-гібридного електричного автобуса малого класу. Розглянути питання охорони праці. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: автобус; гібридна силова установка; плагін-гібридний електричний транспортний засіб; електричний двигун; акумуляторна батарея