Інноваційні підходи до управління людськими ресурсами в умовах мультикультурного середовища - Бочарова, Н. А.; Яровий, І. О.; Bocharova, N.; Yarovyi, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Сучасні організації, що функціонують у глобалізованому середовищі, стикаються з викликами управління мультикультурними командами, які потребують нових підходів до управління людськими ресурсами (HRM). Ця стаття присвячена дослідженню стратегічних аспектів HRM у мультикультурному контексті, з акцентом на системному та науково обґрунтованому підході для гармонізації взаємодії в командах з різним культурним бекграундом. У статті аналізуються підходи до мотивації, адаптації та розвитку персоналу, що сприяють культурній обізнаності та міжкультурній комунікації – ключовим елементам успішного функціонування мультикультурних організацій. Особливу увагу приділено можливості використання теорії вирішення винахідницьких задач (ТВВЗ) як інструменту, що забезпечує системний підхід до вирішення управлінських конфліктів у мультикультурних командах. ТВВЗ дозволяє поєднати культурні відмінності з єдиними корпоративними стандартами, сприяючи ефективному використанню людського капіталу. Також розглянуто вплив різних моделей лідерства, зокрема інклюзивного та слуга-лідерства, на створення інноваційного робочого середовища, яке підвищує продуктивність. Аналіз результатів свідчить, що інтеграція культурного різноманіття у HRM стратегії є не тільки викликом, але й значною конкурентною перевагою для організацій. Важливим внеском цього дослідження є виявлення ключових факторів, таких як культурний інтелект, адаптивне лідерство та інноваційні підходи до розвитку персоналу, які сприяють успіху HRM стратегій у мультикультурному контексті. Підкреслено, що організації, які застосовують системний підхід до управління культурним різноманіттям, підвищують свою гнучкість, залученість працівників та інноваційну активність. Отримані результати можуть слугувати основою для подальших досліджень та розробки практичних рекомендацій, які допоможуть організаціям покращити конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Ця стаття є вагомим внеском у наукові дослідження управління мультикультурними командами, пропонуючи системний підхід до вирішення конфліктів та оптимізації процесів у сучасних динамічних організаціях.
Innovative approaches to human resource management in a multicultural environment
Keywords: управління людськими ресурсами; мультикультурні команди; культурна різноманітність; теорія вирішення винахідницьких задач (ТВВЗ); інноваційні HRM стратегії; культурний інтелект; інклюзивне лідерство; слуга-лідерство; адаптація персоналу; міжкультурна комунікація; глобалізація; конкурентоспроможність організацій; human resource management; multicultural teams; cultural diversity; Theory of Inventive Problem Solving; innovative HRM strategies; cultural intelligence; inclusive leadership; servant leadership; employee adaptation; cross-cultural communication; globalization; organizational competitiveness; 331.108:005.94; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2024.44.132