Дослідження ринку туристських послуг Харківської області в умовах кризи - Богдан, Н. М.; Краснокутська, Ю. В.; Довгопола, К. Є.; Bogdan, Nataliia; Krasnokutska, Yuliia; Dovgopola, Karyna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Метою статті є дослідження сучасного стану ринку туристських послуг Харківської області в умовах кризи. Для досягнення поставленої мети в роботі використано систему загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: метод теоретичного узагальнення та абстрактно-логічний, метод порівняння, статистичні методи. В результаті дослідження визначено сучасний стан ринку туристських послуг Харківської області і визначено тенденції його розвитку, проаналізовано основні показники функціонування ринку туристських послуг за останні 10 років, що продемонстрували скорочення обсягу туристських послуг та зниження прибутковості підприємств туризму, окреслено проблеми, що заважають подальшому розвитку туристського ринку та вимагають негайного вирішення. Розроблено напрямки розвитку ринку туристських послуг Харківської області, які сприяють його активізації, відповідно до загальнодержавної стратегії розвитку туризму, що рекомендовано до використання при складанні програм і планів регіонального та галузевого розвитку. Запропоновано заходи, що покликані вирішити завдання, що допоможуть досягти поставленої мети, забезпечать поліпшення соціальноекономічних показників функціонування економіки області: збільшать податкові надходження до бюджету; підвищать рівень життя населення за рахунок зростання зайнятості населення та середньої зарплатні в туристській індустрії тощо.
Touristic services market research in Kharkiv region in crisis conditions
Keywords: туризм; Харківська область; ринок туристських послуг; суб’єкти туристської діяльності; туристська інфраструктура; tourism; Kharkov region; market of tourist services; subjects of tourist activity; tourist infrastructure; 332.1:338.48