Підвищення ефективності роботи самохідного скрепера - Сторожук, Руслан Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – технологічний процес розробки грунту самохідним скрепером з двома ведучими осями та переміщення ґрунту за технологією скреперного потяга. Мета роботи – розробка зчіпного обладнання для використання скрепера за технологією зчіпного потяга. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій скреперів ведучих світових виробників, розглянуті способи покращення заповнення ківша скрепера, запропоновані рішення направлені на забезпечення заповнення ківша без використання штовхача. Виконано розрахунок основних параметрів робочого обладнання, проведено тяговий розрахунок, здійснено вибір розрахункових положень, виконано розрахунок на міцність тягової рами скрепера. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво скрепера з двома ведучими осями. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: скрепер; скреперний потяг; ківш; штовхач; тягова рама; зчіпне обладнання; безпека; оглядовість; економічна ефективність