Групова технологія виготовлення запасних деталей для зубчастих передач приводу конвеєра - Перевалов, Владислав Денисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі проаналізовано конструкційні особливості стрічкових конвеєрів та їхні ремонтні потреби, обґрунтовано доцільність застосування CALS-технологій для підвищення ефективності інформаційного забезпечення ремонтних процесів. Запропоновано структурну схему інформаційно-орієнтованого ремонтного виробництва та побудовано геометрико-технологічні моделі зубчастих деталей із використанням сучасних CAD/CAM/CAE-систем (Fusion 360, Autodesk Inventor). Окремо розроблено технологічний маршрут виготовлення зубчастого колеса, здійснено розрахунки режимів різання та нормування часу. Розроблено спеціалізовані пристосування для механічної обробки деталей, що дозволяють забезпечити високу точність і продуктивність обробки. Виконане техніко-технологічне рішення спрямоване на підвищення ремонтопридатності приводного блоку та забезпечення безперебійної роботи стрічкових конвеєрів у складних гірничих умовах. Результати роботи можуть бути впроваджені на ремонтних дільницях вугільної промисловості для зниження витрат і підвищення надійності обладнання.
Keywords: стрічковий конвеєр; приводний блок; верстат; групова технологія; зубчате колесо; виробничий структурний підрозділ; спеціалізована дільниця