Методичні аспекти розробки комплексу показників ефективності системи управління якістю продукції промислового підприємства залізничного транспорту - Гришко, О. А.; Hryshko, O. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Предметом дослідження є теоретико-методичні засади оцінки ефективності системи управління якістю продукції промислового підприємства залізничного транспорту. Метою дослідження є обґрунтування концептуального підходу до формування цілей і комплексу показників оцінювання ефективності системи управління якістю продукції промислового підприємства залізничного транспорту. Методологічною основою дослідження є положення та висновки з проблем функціонування та оцінювання систем менеджменту якості, викладені у працях вітчизняних та зарубіжних учених і фахівців-практиків з досліджуваної проблеми. У процесі дослідження використано такі методи: порівняння, аналізу та синтезу – при вивченні думок учених стосовно оцінки ефективності системи управління якістю (СУЯ); групування - для визначення показників, які необхідні для оцінки ефективності СУЯ; структурний і системний – для розробки основних напрямів формування комплексу показників для оцінки СУЯ. В статті проаналізовано існуючі підходи щодо оцінки ефективності системи управління якістю продукції, запропоновано перелік показників, що характеризують ефективність функціонування системи управління якістю продукції промислового підприємства залізничного транспорту, який в аналітичних цілях структуровано і розділено на основні групи. Використання запропонованої системи показників дає можливість різнобічно і комплексно оцінити реальну ситуацію щодо функціонування СУЯ і завдяки цьому ефективно нею управляти, спрямовуючи ресурси в русло розвитку, економії, підвищення доходності. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем щодо оцінки та вдосконалення систем управління якістю на промислових підприємствах залізничного транспорту.
Methodical aspects of developing the complex of efficiency measurements of the quality management system for the railway transport industrial enterprise
Keywords: зацікавлені сторони; задоволення зацікавлених сторін; ефективність; міжнародні стандарти; показники якості; промислові підприємства залізничного транспорту; результативність; система управління якістю; stakeholders; the satisfaction of stakeholders; efficiency; international standards; quality indicators; industrial enterprises of railway transport; efficiency; quality management system; 656.2.07: 005.6