Визначення алгоритму вибору технологій та робочого обладнання для ефективного утворення свердловин під час прокладання підземних комунікацій - Супонєв, В. М.; Suponyev, V. N.; Супонев, В. Н. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Пропонується алгоритм вибору технологій утворювання горизонтальних свердловин та методики визначення параметрів наконечників для утворення підземних комунікаційних порожнин статичним проколюванням, продавлюванням rрунту та їх комбінацією. Основою отриманих методик є результати комплексного дослідження процесів розроблення свердловин в rрунті наконечниками робочих органів, які забезпечують безтраншейне прокладання інженерних комунікацій із враховуванням технологічних особливостей процесів та фізико-механічних властивостей rрунтів. Запропонований алгоритм дозволяє на стадії проєктування інженерних мереж визначити ефективну технологію статичного проколу rрунту та підібрати обладнання відповідно до технологічних особливостей та умов створення комунікаційних порожнин в rрунті.
Determination of the algorithm of choosing the technologies and working equipment for efficient formation of wells when laying underground utilities
Определение алгоритма выбора технологий и рабочего оборудования для эффективного создания скважин при прокладке подземных коммуникаций
Keywords: rрунтопроколювальні робочі органи; безтраншейні технології; інженерні комунікації; прилади статичного проколу rрунту; 624.132.3; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.2.93