Вдосконалення системи приводу повітророзподільних клапанів пневмодвигуна на базі двигуна 4Ч 9,2/9,2 - Сироватський, Леонід Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження — робочі процеси пневмодвигуна як допоміжного силового агрегату комбінованої енергетичної установки міського автомобіля. Предмет дослідження — методи дослідження робочих процесів пневмодвигуна комбінованої енергетичної установки міського автомобіля. Мета — вдосконалення системи приводу повітророзподільних клапанів пневмодвигуна на базі двигуна 4Ч 9,2/9,2. Задачі дослідження: 1. Провести аналіз видів управління газорозподілом. 2. Провести розрахунок робочого процесу пневмодвигуна з гідравлічним приводом клапанів. 3. Розробити загальний вид клапанного механізма з гідравлічним приводом клапанів. 4. Провести техніко-економічне обґрунтування проекту. Проведено аналіз систем газорозподілу. Розглянуто як і старі, первинні системи для двотактних двигунів з продувочними щілинами, так і для чотиритактного двигуна з золотниковим газорозподілом. Також розглянуто нові системи, такі як ГРМ з електромагнітним клапаном, ГРМ з пневмоклапаном, ГРМ з гідравлічним клапаном. Обрано електрогідравлічні клапана; Розроблено клапанний механізм з гідравлічним приводом клапанів. Двигун було переведено на два такти. Визначено конструктивні особливості клапанного механізму.
Keywords: пневмодвигун; газоросподільний механізм; розробка; клапанний механізм; гідросистема приводу клапанів; змінні фази газоросподілу