Формування бізнес-моделі для стартапу в умовах нестабільної економіки - Насиров, Алі (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра: 71 с., 30 табл., 22 джерел. СТАРТАП, БІЗНЕС-МОДЕЛЬ, ЕКОНОМІЧНА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ, BUSINESS MODEL CANVAS, АДАПТАЦІЯ, АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ, ПІДПРИЄМНИЦТВО, ІННОВАЦІЇ, РИЗИКИ, СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ. Об’єктом дослідження є процес формування та функціонування бізнес-моделі стартапу в умовах нестабільного економічного середовища. Метою роботи є розробка адаптивної бізнес-моделі для стартапу, здатної ефективно функціонувати в умовах економічної нестабільності, з урахуванням специфіки кризового середовища та потреб сучасного українського ринку. Предметом дослідження є методологічні підходи, інструменти та практичні рішення щодо адаптації бізнес-моделі стартапу до умов економічної нестабільності. У процесі дослідження були використані методи: аналізу та синтезу — для теоретичного осмислення сутності стартапів, визначення їх ключових характеристик та підходів до побудови бізнес-моделей; порівняльний аналіз — для оцінки відмінностей між традиційним підприємництвом та стартапами, а також між класичними й адаптивними бізнес-моделями в умовах нестабільності; економіко-статистичні методи — для обробки даних щодо функціонування стартапів в умовах економічної нестабільності в Україні; метод узагальнення — для формування висновків дослідження та розробки практичних рекомендацій щодо адаптації бізнес-моделі до кризових умов. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропонована адаптивна бізнес-модель стартапу, розроблена на основі методики Business Model Canvas, може бути використана як ефективний інструмент стратегічного планування та антикризового управління. Розроблені підходи та рекомендації можуть застосовуватись на практиці для запуску, розвитку та стабілізації стартапів в умовах економічної нестабільності, зокрема в українських реаліях.
Keywords: стартап; бізнес-модель; економічна нестабільність; business model canvas; адаптація; антикризове управління; підприємництво; інновації; ризики; стратегічне планування