Система автоматизованого пункту пропуску автомобілів на основі комп'ютерного зору - Селіщев, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності пунктів пропуску транспортних засобів за рахунок використання автоматизованих систем комп’ютерного зору. Об’єкт дослідження – виявлення та розпізнавання об’єктів в системах комп’ютерного зору. Предмет дослідження – методи розпізнавання символів, розпізнавання транспортних засобів, а також підходи, що використовуються для автоматизації пропускного пункту. Робота присвячена автоматизованим пунктам пропуску автомобілів на основі комп’ютерного зору. У ході виконання дипломної роботи було проведено комплексне дослідження технічних, програмних і алгоритмічних рішень для створення автоматизованої системи пункту пропуску транспортних засобів з використанням комп’ютерного зору. Результатом стала концепція інтелектуальної системи, яка здатна здійснювати розпізнавання номерних знаків, класифікацію транспортних засобів та керування виконавчими механізмами в автоматичному режимі. В роботі проведено аналіз сучасних технологій, таких як RFID-ідентифікація, системи відеоаналітики для розпізнавання номерних знаків, а також бібліотек і моделей розпізнавання образів і символів. Особливу увагу приділено підбору ефективної архітектури системи та оптимального апаратного забезпечення. Реалізація запропонованої системи може бути використана не лише на контрольно-пропускних пунктах, але й у системах паркування, логістичних хабах, закритих територіях підприємств, муніципальних службах тощо.
Keywords: автоматизований пункт пропуску; комп'ютерний зір; розпізнавання образів; розпізнавання символів