Удосконалення доставки тарно-штучних вантажів автомобілями ТОВ «ПЕРЕВІЗНИК-ДНІПРО» у міському сполученні - Осадчий, Євген Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В результаті аналізу літературних та Інтернет-джерел встановлено, що недовиконання планових показників на 5 – 25 %, пов’язане головним чином з відсутністю замовлень на перевезення вантажів та застарілим рухомим складом підприємства, використанням рухомого складу, вантажність якого не відповідає партіонності перевезень, а також відсутністю заходів з маршрутизації перевезень. Проведено маршрутизацію перевезень тарно-штучних вантажів, в результат чого отримано 4 розвізні маршрути, що є ефективними з точки зору коефіцієнту використання пробігу (0,71), статичного (0,84) та динамічного (0,81) коефіцієнту використання вантажопідйомності транспортного засобу. Обрано автомобіль за найменшою собівартістю для перевезень тарно- штучних вантажів у місті – Dongfeng DFA 1045, собівартість перевезень якого складає (217,82 грн/т), та є меншою, ніж у автомобіля IVECO Euro Cargo 75E18 (232,7 грн/т). Встановлено, що річний ефект від побудови раціональних маршрутів руху та вибору раціональної марки автомобіля складатиме 37214,88 грн. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи вантажних підприємств автомобільного транспорту. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: маршрут; сегментування; прогнозування; витрати; тарно-штучні вантажі; міське сполучення; ефект