Удосконалення системи геоінформаційного забезпечення управління земельними ресурсами на території Барвінківської ОТГ Харківської області - Гончар, Віта Сергіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – територія Барвінківської ОТГ Харківської області в цілому та територія окремого землекористування, зокрема. Мета роботи – дослідити концептуальні підходи щодо формування системи геоінформаційного забезпечення управління якістю земель. Методи дослідження – діалектичний, абстрактно-логічний, графічний, порівняльний, статистичний, монографічний. Впровадження геоінформаційних технологій є важливим інструментом формування цілісної системи управління земельними ресурсами в контексті їх якості. Забезпечення такої системи потребує проведення точних геодезичних вимірів, отримання якісного планово-картографічного матеріалу, застосування сучасних систем дистанційного зондування землі тощо. В роботі розглянуто теоретико-методичні засади використання геоінформаційних технологій в управлінні земельними ресурсами, зокрема якістю земель, проведено системно-діагностичний аналіз використання земельних ресурсів Барвінківської ОТГ Харківської області, сформовано систему геоінформаційного забезпечення управління якістю земель в середовищі ArcGIS, виконано геоінформаційне моделювання системи дорожньої мережі засобами АrcGIS, розроблено управлінські рішення на основі геоінформаційних технологій.
Keywords: геоінформаційні системи; геодезичне забезпечення; прив'язка знімків; аналіз території; дорожні графи