Спосіб отримання мідно-цинкового фериту для очистки стічних вод від oрганічних барвників - Даценко, Віта Василівна; Хоботова, Еліна Борисівна; Ванькевич, Олександр Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб отримання мідно-цинкового фериту для очистки стічних вод від органічних барвників, що включає змішування мідно-цинкових розчинів при нагріванні з водорозчинною сіллю FeSO4-7H2O і розчином лугу NaOH до рН 10-10,5, причому суміш нагрівають до температури 60-65 °C, реагент FeSO4-7H2O вводять у співвідношенні Ме2+: контрольний аналіз складу і властивостей фериту.Fe2+=1:2,5, вводять в суміш окисник при насиченні киснем протягом 3 годин, отримують ферит змішаного складу, який відокремлюють від рідкої фази за допомогою постійного магніту в поліетиленовій упаковці, відмивають ферит від водорозчинних солей малим об'ємом води. Спосіб належить до галузі охорони навколишнього середовища і може бути використаний у радіоелектронній, приладобудівній промисловості, при фарбуванні тканин, технологіях очищення стічних вод від органічних сполук, сорбційних процесах і каталітичних перетвореннях.
Keywords: мідно-цинковий ферит; стічні води; органічні барвники; охорона навколишнього середовища; радіоелектроніка; приладобудівна промисловость