Альтернативне зміцнення поверхні виробів із сталі з використанням тертя - Волков, О. О.; Волков, О. А.; Volkov, O. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
В роботі виконано науково обгрунтована розробка технологічного комплексу обробки сталі з використанням методу термофрикційного зміцнення, що дозволило забезпечити істотне підвищення її поверхневої твердості і зносостійкості в 2-3 рази. Експериментальні дослідження проводили на основі детального вивчення впливу на кінцеві характеристики сталі зовнішніх і внутрішніх факторів при їх комплексній обробці. Поверхневе зміцнення досягається формуванням «білого шару», що підтверджено виміром мікротвердості.
Альтернативное упрочнение поверхности изделий из стали с использованием трения
The alternative surface hardening of steel products by using friction
Keywords: термофрикційне оброблення (ТФО); термофрикційне зміцнення (ТФЗ); напружений стан; «білий шар»; «деформований зернистий мартенсит»; ε-карбід; наноструктура; термофрикционная обработка (ТФО); термофрикционное упрочнение (ТФУ); напряженное состояние; «белый слой»; «деформированный зернистый мартенсит»; ε-карбид; нано- структура; thermofriction processing (TFP); thermofriction hardening (TFH); stress state; «white layer»; «deformed granular martensite»; ε-carbide; nanostructure; 669.018.8+621.78